Jak zazimovat motorku krok za krokem

Konec sezóny za rohem a vy už začínáte uvažovat, že svou mašinu uložíte k zimnímu spánku? V tom případě je nejvyšší čas si připomenout, co byste při zazimování motorky určitě neměli podcenit. Důkladná příprava a správné uskladnění během zimního období vaší motorce prospějí nejen po technické stránce, ale zajistí, že bude ještě dlouho vypadat jako v den, kdy jste ji poprvé přivezli domů.

Kdy zazimovat?

Pokud počasí vyjížďkám už nepřeje nebo se prostě nechcete nechat zaskočit náhlými mrazíky, je dobré začít pomýšlet na zazimování. Předtím, než se vrhnete na zazimovací procedury, si ale ještě vychutnejte poslední jízdu. Můžete tak mimo jiné odhalit neduhy, které by bylo dobré mít před začátkem další sezony vyřešené.

Čištění motorky

Po sezóně dopřejte svému stroji pořádnou očistu. To poslední, co chcete je, aby zbytky hmyzu a jiných nečistot napáchaly přes zimu na vaší krásce škody. Po umytí myslete také na to, že je třeba vysušit každý záhyb. Těžko dostupná místa můžete vyfoukat například kompresorem. Nezapomeňte se pověnovat také chromovaným, plastovým, gumovým nebo koženým částem motorky a ošetřit je přípravky k tomu určenými.

Při jednom rovnou zkontrolujte a vyčistěte brzdy (brzdové destičky a kotouče) a řetěz. Nezapomeňte také promazat nejen řetěz, ale také jiné pohyblivé části motorky.

Servis před zazimováním

Provozní kapaliny

Pokud přemýšlíte, kdy řešit provozní kapaliny, můžete zvážit, jestli je pro vás výhodnější vyměnit například olej před zimou nebo až těsně před začátkem nové sezóny. Pokud však nechcete ztratit ani minutu a vyrazit na cesty s prvním záchvěvem jara, udělejte tento servis již před zazimováním. Záleží také na tom, jestli údržbu provádíte sami nebo svůj stroj svěříte do rukou odborníků v servise. Určitě bychom úplně nedoporučili vyjet po zimě do servisu se starým olejem. Obdobně je dobré zkontrolovat, případně doplnit chladicí kapalinu a brzdovou kapalinu.

TIP: Nechcete řešit servis svépomocí? Svěřte svou mašinu nám a naši odborníci se o vše postarají. 

Palivo

Co se paliva týče, úkol zní jasně - doplnit nádrž až po okraj, ideálně 100 oktanovým benzínem, aby nedocházelo ke korozi nádrže a degradace biosložek. Případně můžete přidat aditivum.

Baterie

Baterii je potřeba nabít, vyjmout a uschovat na místě se stabilní teplotou v rozmezí 10-20 °C. S vyššími teplotami se baterie dvakrát nemusí. Určitě ji ale neschovejte tak dobře, že si na ni celou zimu ani nevzpomenete. Jednou měsíčně je totiž nutné baterii dobít, aby si udržela svou kapacitu. Samozřejmostí je použití správného typu nabíječky a pokud chcete mít údržbu baterie co nejjednodušší, využijte nabíječku s udržovacím zdrojem v jednom.

Pneumatiky

Pneu před uskladněním nafoukněte na ideální tlak. Jelikož během delšího stání může docházet k deformaci pneumatik, je praktické umístit motorku na stojan. Pokud tuto možnost nemáte, nahustěte pneumatiky o trochu více a během sezony kola párkrát otočte, aby nedocházelo ke vzniku deformací.

Ochrana a uskladnění motorky

Pokud jste vaší motorce dopřáli veškerý možný wellness, je na čase ji bezpečně ustavit ke spánku. Kde? Ideální je suché místo se stálou teplotou okolo 10-15 °C. Zajistěte motorku proti pohybu umístěním na stojan. Ideální jsou dva stojánky nebo minimálně hlavní stojan. Umístění na stojanech nejen zabrání deformaci pneumatik, ale také poskytne úlevu pružinám v tlumičích. K ochraně proti prachu použijte plachtu z prodyšného materiálu, protože vlhkost je nepřítel číslo jedna. Dodatečně můžete taky vaši krásku zabezpečit proti odcizení pomocí zámku nebo řetězu.

TIP: Zámek bývá náchylný ke korozi a je dobré jej promazat, aby vás na jaře nečekalo nepříjemné překvapení.

Údržba během zimy

Během zimy se řídíme heslem, že méně je více. Motorku stačí za zimu párkrát zkontrolovat a hlavně nenechat baterii ležet ladem. Pokud by vám přece jen chyběl zvuk motoru, dejte si přes prsty rovnou. Nastartovat motorku jen tak je sice lákavé, ale určitě jí to nijak neprospěje. Krátké nastartování zvyšuje riziko kondenzace vody a následné koroze (například výfuku) a celkově představuje zbytečnou zátěž pro motor. 

Pro lepší start na jaře

Když se vaši krasavici na podzim pořádně pověnujete, oplatí vám to na jaře svižným startem. Pokud nemáte čas nebo prostor, svěřte vaši motorku do rukou nám, budeme o ni pečovat jako o vlastní. Vyčistíme, poladíme a navíc disponujeme vlastními prostory v Ostravě, kde můžete svůj stroj ustájit nejen na zimu, ale klidně během celého roku.

Pro více informací a pomoc se zazimováním nás neváhejte kontaktovat nebo navštívit na adrese Rudná 2950/1b, 703 00 Ostrava-Vítkovice. Budeme se těšit!